Nieuwsbrief December 2019

Bezoek aan Margaretha’s Hoeve

Op vrijdag 29 november 2019 werd de Vakgroep Restauratie gastvrij ontvangen door Vakgroep-lid Holleman & Zonen Santpoort. Als excursie stond de Margaretha’s Hoeve op het programma. Na een presentatie over de historie en restauratie van deze Noord-Hollandse stolpboerderij met kolossale kap togen de leden van de Vakgroep Restauratie naar Nieuw-Vennep om het project met eigen ogen te aanschouwen.

De huidige boerderij stamt uit 1880. Van 1886 tot 2017 boerde daar de familie Bulk. Daarna is de boerderij verkocht aan projectontwikkelaar Thunnissen. Margaretha’s hoeve is een uitzonderlijk grote stolp. Traditioneel hebben stolpboerderijen een vierkante plattegrond met een piramidevormig dak, gedragen door een gebintconstructie, het vierkant. Een verlengde stolpboerderij heeft twee of meer vierkanten achter elkaar. Margaretha’s Hoeve heeft er maar liefst vier en is ook breder dan een normale stolp.

In de Hoeve worden zestien woonunits gerealiseerd voor mensen met een geheugenbeperking. In de hoeve is een compleet stalen constructie aangebracht rond de historische gebintconstructie.

Voor meer informatie over de historie, zie bijgaand artikel in Herenhuis.

Presentatie Nationaal Restauratie Fonds

Na de excursie en de ledenvergadering volgde een presentatie van Kees-Jan Dosker, directeur van het Nationaal Restauratie Fonds. Hij nam de Vakgroep-leden mee in de kernopgaven, het takenpakket en de werkwijze van het Nationaal Restauratie Fonds. Hij nodigde de leden van de Vakgroep uit om met elkaar na te denken over hoe de Vakgroep en het Nationaal Restauratie Fonds elkaar zouden kunnen versterken. Na een levendige discussie kwam er een einde aan het officiële gedeelte van de ledenbijeenkomst. Het was een geslaagde bijeenkomst met dank aan gastheer Holleman & Zonen Santpoort.