Deelsessie Vakgroep Restauratie Monumentencongres 2023

Innovatief ambachtelijk vakmanschap op Monumentencongres 2023

Innovatief ambachtelijk vakmanschap. Wat trekt toekomstige vaklieden over de streep om te kiezen voor een loopbaan in de erfgoedsector? Dat was het thema van de deelsessie van de Vakgroep Restauratie op het Monumentencongres 2023. Samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg en de Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie organiseerde de Vakgroep Restauratie deze inspirerende deelsessie.

Hoe komen we aan de broodnodige handjes, de ambachtelijke vakmannen en -vrouwen om onze monumenten voor de toekomst in stand te kunnen houden? Trekken technologische innovaties jongens en meisjes over de streep om te kiezen voor een mooie carrière in de erfgoedsector?

In deze deelsessie werd er op zoek gegaan naar antwoorden. Ramon Pater, voorzitter van de VAWR, liet in zijn filosofische inleiding diverse voorbeelden zien van innovatieve ontwikkelingen die het restauratieambacht beïnvloeden. Schurende voorbeelden waarvan afgevraagd kan worden of ze nog wel als ambachtelijk vakmanschap gezien kunnen worden. De levendige discussie met de zaal leverde een gevarieerd beeld op van meningen.

Vaklieden Joost Bosman, eigenaar van smederij Bosman, en Henry van Voorst, voorman van Burgy Bouwbedrijf, lieten aan de hand van voorbeelden zien hoe technologische innovaties hun ambachtelijk vakmanschap beïnvloeden en hoe hun leerling vakmannen hier tegen aan kijken. Zo vertelt leerling Stijn, smid in opleiding, met aanstekelijk enthousiasme over zijn liefde voor het vak en met welke technieken hij liever werkt. Een gepassioneerd vakman in de dop en een ware ambassadeur voor het ambacht. Henri van Voorst heeft zelf nog niet zo heel lang geleden zijn opleiding afgerond. Hij laat zien hoe technologische innovaties in het ambacht helpen in het werk en dat, afhankelijk van de restauratieopgave en omvang, deze ontwikkelingen zeker helpen om het werk binnen de tijd en het beschikbare budget gedaan te krijgen.

Technologische innovaties zijn een toevoeging op de gereedschapskist van de ambachtsman/-vrouw en kunnen wel degelijk helpen om jonge mensen te enthousiasmeren voor het restauratieambacht, dat al eeuwen door vele vaklieden met zoveel passie en liefde wordt uitgevoerd.