Nieuwsbrief ledenvergadering maart 2022

Ledenvergadering met bezoek aan een bijzondere plek bij Weerselo: Het Stift

Op vrijdag 25 maart jl. werden de leden van de Vakgroep Restauratie gastvrij ontvangen door Vakgroep-lid Wesselink Bouw en Restauratie. De vergadering vond plaats in het zonovergoten Reutum, bij Erve Deperman, een prachtig gerestaureerde boerderij in hartje Twente. Aansluitend op de ledenvergadering volgde een presentatie van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE). Joop Jansen en Agnes van Alphen gaven uitgebreid toelichting op de pilot Erfgoedschool. Studenten in allround opleidingen op MBO-3 niveau kunnen via deze weg kennis maken met de restauratie.

Na de vergadering brachten de leden een bezoek aan het eeuwenoude complex Het Stift bij Weerselo. Ruim 800 jaar geleden stichtte Hugo van Buren deze leefgemeenschap. In 1152 werd deze commune omgevormd tot een Benedictijnen dubbelklooster waarin zowel monniken als nonnen woonden. Een eeuw later verlieten de laatste monniken Weerselo, de vooral adellijke nonnen bleven. In de eerste heft van de 16e eeuw veranderden de freules hun leefgemeenschap formeel in een (adellijke) stift. Daardoor golden de zwaar geachte kloosterregels van Benedictus niet in volle omgang voor de dames.

De rondleiding startte in de Stiftskerk, een gotisch kerkje waarvan het grondplan teruggaat naar ca. 1400.

Na de rondleiding was het tijd voor de borrel, waarna de dag werd afgesloten met een lekker etentje in Restaurant De Stiftsjuffer. Het was een geslaagde bijeenkomst met dank aan gastheer Wesselink Bouw en Restauratie.