01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

Ledenvergadering met bezoek aan een bijzondere plek bij Weerselo: Het Stift

29-3-2022 | Op vrijdag 25 maart jl. werden de leden van de Vakgroep Restauratie gastvrij ontvangen door Vakgroep-lid Wesselink Bouw en Restauratie. De vergadering vond plaats in het zonovergoten Reutum, bij Erve Deperman, een prachtig gerestaureerde boerderij in hartje Twente. Daarna togen de leden naar Weerselo voor een boeiende rondleiding op het Stift. Wesselink Bouw en Restauratie voert het onderhoud aan deze prachtige monumenten uit.

Naast de behandeling van alle vergaderpunten was er aandacht voor het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE). Joop Jansen en Agnes van Alphen waren uitgenodigd om de leden bij et praten over ontwikkelingen op het gebied van de NCE-opleidingen, in het bijzonder de opleidingen Professional Restauratie (de editie van september 2022 zit alweer vol) en Specialist Restauratie Timmeren/Metselen. Deze laatste opleiding wordt op drie plaatsen gegeven: in Breda en Zaandam start de opleiding in september 2022 en in Velp in januari 2023. Meer informatie is te vinden op www.erfgoedopleidingen.nl

Na de vergadering brachten de leden een bezoek aan het eeuwenoude complex Het Stift bij Weerselo. Ruim 800 jaar geleden stichtte Hugo van Buren deze leefgemeenschap. In 1152 werd deze commune omgevormd tot een Benedictijnen dubbelklooster waarin zowel monniken als nonnen woonden. Een eeuw later verlieten de laatste monniken Weerselo, de vooral adellijke nonnen bleven. In de eerste helft van de 16-de eeuw veranderden de freules hun leefgemeenschap formeel in een (adellijke) stift. Daardoor golden de zwaar geachte kloosterregels van Benedictus niet in volle omgang voor de dames.

De rondleiding startte in de Stiftskerk, een gotisch kerkje waarvan het grondplan teruggaat naar ca. 1400. Na de rondleiding was het tijd voor de borrel, waarna de dag werd afgesloten met een lekker etentje in Restaurant De Stiftsjuffer. Het was een geslaagde bijeenkomst met dank aan gastheer Wesselink Bouw en Restauratie.