01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

Vakgroep Restauratie bezoekt Pakhuis Santos op Kop van Zuid

31-03-2023 | Op vrijdag 31 maart jl. was de Vakgroep Restauratie te gast bij een bijzonder project van gastheer Burgy Bouwbedrijf uit Leiden. Vol trots presenteerde zij project Pakhuis Santos.

Foto Arjen Veldt Fotografie https://www.arjenveldt.nl 

Rondleiding Pakhuis Santhos door Burgy Bouwbedrijf

Pakhuis Santos werd gebouwd in 1901 en vernoemd naar de Braziliaanse havenstad Santos, waar vandaan koffie werd verscheept naar Rotterdam en hier werd opgeslagen. Het pakhuis is ontworpen door de architecten J.P. Stok Wzn. en J.J. Kanters in opdracht van de N.V. Blauwhoedenveem. De stijl is te omschrijven als sober eclectisch.

Pakhuis Santos is gelegen op Katendrecht, vroeger berucht als zeemanskwartier en hoerenbuurt. Sinds het begin van deze eeuw is de gemeente Rotterdam bezig met de herontwikkeling van Katendrecht. In 2027 moet deze voltooid zijn. Katendrecht wordt in een rap tempo een van de hipste delen van de stad. Pakhuis Santos herinnert straks aan het havenverleden van dit deel van de stad.

Het Duitse bedrijf Stilwerk geeft Pakhuis Santos in de havens van Rotterdam een nieuwe bestemming. Het rijksmonumentale gebouw wordt het thuis voor high-end interieurwinkels. Op het dak worden twee extra verdiepingen gebouwd voor vergader- en kantoorruimtes, een bar en 16 shortstay appartementen. De restauratie en transformatie van Pakhuis Santos, uitgevoerd door Burgy Bouwbedrijf, maken deel uit van een totale herontwikkeling van Katendrecht.

Ontwerp: Renner Hainke Wirth Zirn Architecten en WDJArchitecten

Onder bezielende leiding van Jeroen Wienbelt en Durk Burgy kregen de leden een mooie rondleiding door het pakhuis. Er was veel te zien en de leden keken hun ogen uit. Een heel knap staaltje werk van Vakgroep-lid Burgy Bouwbedrijf!

Ledenvergadering in beroemde Hotel New York

De ledenvergadering van de Vakgroep Restauratie vond aansluitend plaats in het beroemde en vermaarde Hotel New York.

Na de vergadering vond in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de spin-off plaats van het ‘Detail van het kwartaal’ met dit keer metselwerk als onderwerp. Het doel van de spin-off was om te kijken hoe dit brede onderwerp meer toegespitst kan worden op de behoeften van de leden. In de ledenvergadering van komend najaar zal over dit onderwerp uitgebreid worden gediscussieerd om zo gezamenlijk te komen tot een verbetering van de uitvoeringskwaliteit van de richtlijnen.

De dag werd afgesloten met een borrel en een hapje eten in het restaurant van Hotel New York. Het was een geslaagde bijeenkomst met dank aan gastheer Burgy Bouwbedrijf.

Vraag het de Vakman: herstellen van tegelwerk

Wat te doen met zeldzame keramische wandtegels?


Fotobijschrift: De tegels toegepast

De trotse eigenaren van een huis in zeldzame eclectische Jugendstil uit 1908 hadden de volgende vraag voor Bouwbedrijf Boogert. ‘Onze entree is voorzien van prachtige keramische wandtegels. Maar er is sprake van schade en onthechting. Kunt u dit herstellen? En wat kunnen we doen wanneer er tegels vervangen moeten worden? We willen het figuratieve patroon niet aantasten? Vakgroep-lid Bouwbedrijf Boogert geeft antwoord op deze vraag in onze rubriek Vraag het de vakman. Lees verder

Interesse om lid te worden van de Vakgroep Restauratie?

Lees hier verder: Voor (restauratie)bouwbedrijven met ambitie.