01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

Vraag het de vakman: Scheuren in stucwerk

Vraag: In onze buitengevel zitten scheuren. We vinden dit niet fraai om te zien, storend zelfs. Hoe moeten we het herstel van de scheuren aanpakken?

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via redactie@herenhuis.nl.

Antwoord

Stukadoorswerk scheurt nooit uit zichzelf. Bijna altijd ligt de oorzaak in de pleisterdrager waarop het stucwerk is aangebracht, meestal metselwerk. Scheurvorming in metselwerk kent vele oorzaken, zoals zetting van de woning, verzakking (funderings-problemen), vocht- en zoutbelasting, thermische invloeden of trillingen door (zwaar) vrachtverkeer. Scheuren in het stucwerk vormen geen direct gevaar voor de constructieve stabiliteit van de woning maar dienen wel snel verholpen te worden. Door capillaire werking kan water via een haarscheurtje van 0,2 millimeter al in de gevel trekken. Bij vorst drukt het vocht in de gevel vervolgens het stucwerk kapot. 

Voor herstel van gevelscheuren kunt u het beste aankloppen bij een gespecialiseerd aannemer. Na inspectie van de buitengevel wordt het metselwerk gestabiliseerd door bijvoorbeeld hardstalen wiggen in de scheuren aan te brengen, de gescheurde stenen te vervangen en opnieuw in te boeten of door spiraalankers in het metselwerk op te nemen. Zo ontstaat een stabiele, vormvaste ondergrond voor het stukadoorswerk. In overleg met een vakkundig stukadoorsbedrijf kan hierna het juiste (dampopen) pleistermateriaal worden aangebracht, zodat uw buitengevel weer voor jaren scheurvrij is.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroeplid Bouwbedrijf Hoffman B.V. Beltrum-Zutphen in samenwerking met KHALIX restauratie- en speciaalproducten. 

Voor meer informatie: www.bouwbedrijfhoffman.nl en www.khalix.nl.

Download het artikel hier.