01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

Vraag het de vakman: Historisch voegwerk vervangen

Vraag: In onze buitengevel zitten scheuren. We vinden dit niet fraai om te zien, storend zelfs. Hoe moeten we het herstel van de scheuren aanpakken?

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via redactie@herenhuis.nl.

Antwoord

Wanneer het historische voegwerk van uw monument aan vervanging toe is, raden wij u aan een vakman in de arm te nemen. Een vakman stelt om te beginnen de uithakdiepte van de oude voeg vast. Die is idealiter (minimaal) anderhalve keer de hoogte van de voeg. Voor hij gaat voegen maakt hij de uitgehakte voeg stofvrij en bevochtigt de muur.

Vervolgens houdt hij rekening met de hardheid van de gebruikte steen. De nieuwe voeg mag niet harder zijn dan de steen, omdat vocht dan niet meer via de voeg uit de muur kan trekken en bij vorst de steen kapot drukt. Wanneer de gevel in het verleden is gehydrofobeerd (behandeld tegen vochtdoorslag) ruwt de vakman de aansluiting met de oude voeg voldoende op, zodat de nieuwe voeg goed kan hechten.

Na aanbrengen moet de nieuwe voeg drie tot vijf dagen bevochtigd worden om verzanding (poreus worden) te voorkomen. Laat het vervangen van voegen uitvoeren door een gespecialiseerde aannemer, die werkt volgens de kwaliteitseisen van de uitvoeringsrichtlijn Historisch voegwerk (URL 4006) van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroeplid Bouwbedrijf Koninklijke Woudenberg. Voor meer informatie: www.koninklijkewoudenberg.nl.

Download het artikel hier.