01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

Vraag het de vakman: Boogtrommels


Tekst: Leenhouts’ Aannemings-Bedrijf BV | Foto H.J. Schippers Stucsteen

Vraag:

Voor de bogen boven de ramen van onze Zeeuwse boerderij uit 1890 zijn we op zoek naar tegels. Welke tegels kunnen we hiervoor het beste gebruiken en waar moeten we op letten bij aanschaf en toepassing?

Antwoord:

Wij adviseren altijd om eerst onderzoek te doen naar de oorspronkelijke situatie. Veel monumenteneigenaren weten niet dat er beschrijvingen van hun monument bestaan. Hierin is informatie te vinden over de monumentale onderdelen, de staat en de historie van het gebouw. Ook van de boerderij van de vraagstellers bestaat een beschrijving, opgesteld door de Provincie Zeeland in het kader van het Monumenten Inventarisatie Project, een landelijke inventarisatie van jonge monumenten uit de periode 1850-1940. Uit bestudering van de bijgesloten oude foto’s blijkt dat het motief in de boogtrommels niet met tegeltjes gemaakt kan zijn. Onderzoek ter plaatse wijst uit dat de boogtrommels vroeger gestukadoord en daarna beschilderd waren. Wij adviseren daarom de bogen weer op dezelfde manier, door een vakbekwame meesterschilder, uit te laten voeren.

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan de vakmensen van de Vakgroep Restauratie. De Vakgroep Restauratie is de branchevereniging van erkende restauratie bouwbedrijven. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in onderhoud, planvorming, herbestemming en restauratie van monumenten en beeldbepalende historische gebouwen.

Voor meer info: www.vakgroeprestauratie.nl
Stel uw vraag via info@vakgroeprestauratie.nl.

Voor boogtrommels werden soms ook gebakken geglazuurde tegels gebruikt. Deze tegels zijn tweedehands met wat geluk nog wel te vinden, vooral net over de grens in België. Ook zijn er bedrijven die (nieuwe) oude tegeltjes verkopen, bijvoorbeeld het Oude Huis in Bergen op Zoom. Schakel voor het plaatsen van de tegels een vakman in.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep Restauratie-lid Leenhouts’ Aannemings-Bedrijf BV. Voor meer informatie: www.leenhoutsoostburg.nl.  

Download het artikel hier.